Alla inlägg den 16 februari 2010

Av aretsmama - 16 februari 2010 20:48

Jag vill ha en chef som är som oss andra; nämligen mänsklig. Hon/han ska vara kompetent, ansvarsfull och respektfull. Hon eller han ska inte axla världens ansvar och heller inte förvänta sig det av övriga i företaget.


Min kompis, person X, är regionchef på ett svenskt företag. Hon har tre små barn. Hon har nyligen fått barn och är föräldraledig. Äldsta barnet går på dagis 15 timmar i veckan, maxgränsen för det tillåtna när en förälder är föräldraledig eller arbetslös. De andra två barnen är för små för att vara på dagis ännu.


Hon lever i ett jämställt förhållande där föräldraledigheten delas. Hon hade tänkt börja jobba redan innan sommaren men nu lutar det åt att hon och hennes sambo ska försöka få några veckor ledigt tillsammans i sommar innan han byter av henne som föräldraledig.


Hon är som de flesta personer som har ”höga” poster kompetent, plikttrogen och lojal. Hon har dessutom kvalitéer som ska värderas lika högt som tidigare nämnda beskrivning; hon är social, trevlig och har ett sätt som får de allra flesta att känna sig bekväma.


I princip varje vecka får hon ta emot mail eller telefonsamtal från arbetsplatsen hon är tjänstledig ifrån. Hon klagar inte. Jag tycker det är för jäkligt, men hon är positivt lagd och säger att det kanske är sådant man får räkna med när man tackar ja till en sådan befattning, och att det ju är bra att hon är uppdaterad.


Men idag var hon förbannad, less och rätt förvånad.


På posten hade kommit en 100-sidig utredning skriven av en konsult om företagets framtid och planerade expandering. Att få en utredning för kännedom när man är föräldraledig är väl ok. Det kan vara uppskattat att veta att man inte är bortglömd.  Som tjänstledig har du ju rätt att välja om du vill lusläsa eller lägga den åt sidan för att titta igenom den (om det ännu är den aktuella versionen) när det är dags att återgå till jobbet.


Men det är inte ok när utredningen följs av ett brev från Sverigechefen som skriver:

"Läs igenom noggrant. Gör anteckningar och stryk under det du anser viktigt. Jag vill ha DINA ( i versaler) synpunkter före 1 mars." 


  1. Hon är tjänstledig. Alltså ledig från sin tjänst. Ej i tjänst. Vikarie i hennes ställe. Ej lön från företaget. TJÄNSTLEDIG.
  2. Hon har tre små barn under tre år hemma hos sig, med undantaget av 15 timmar då äldsta är på dagis, dygnet runt. Hennes sambo arbetar heltid – dessutom i annan stad, vilket ger långa dagar.
  3. Hon har max 12 dagar på sig att ha kloka synpunkter på en omorganisation med expanderingsförslag skriven av en utomstående konsult.

Hur tänker man som ”ännu-högre-chef” då?

 

Varför MÅSTE hon ha synpunkter när hon inte är i tjänst? Varför litar man inte på hennes ersättare?


När ska en föräldraledighet respekteras som LEDIG tid från arbetet?


Hon har ingen varken skriftlig eller muntlig överenskommelse om att hon alltid är i tjänst, oavsett dag, tid eller händelser i hennes liv.


När ska hon ha synpunkterna? Är det rimligt för en person som inte har tio minuter för sig själv förrän efter åtta på kvällen när sambon och hon nattat barnen somnat att slutkörd sätta sig ner och superkoncentrerad ”göra anteckningar, ha kloka synpunkter och stryka under” i ett hundrasidigt dokument?


Respektlös, arrogant och oprofessionell är de ord jag först associerar med hennes chef. Har en hel del mindre smickrande beskrivningsord utöver det också, men försöker hålla mig någotsånär korrekt.


Så om du har tackat ja till en chefsbefattning så har du alltså inte rätt till föräldraledighet? Du har inte rätt att släppa jobbet för några månader för att umgås med de små som är en minst lika viktig framtid som jobbet är?


Om han skickat brevet ”för kännedom” och med texten: ”Hej X! Läs om du vill. Naturligtvis är du, även om du är tjänstledig, välkommen att ha synpunkter . Vi ses till sommaren! Hälsningar NN” så hade det varit helt OK!


Men att ringa, maila, skicka brev där du förväntar dig (ett finare ord för kräver) synpunkter, anteckningar och understrykningar till någon som är tjänstledig – alltså utan förpliktelser – är svinaktigt.


Mitt råd är att hon ska skicka tillbaka utredningen med understruken synpunkt:

Kör upp den i röven!!

Ovido - Quiz & Flashcards